Gyümölcsös-magos mézes meglepetés
Gyorsan elkészíthető ajándékötlet, mely garantáltan minden konyha díszévé válik. Ha pedig megunjuk
nézni (vagy nem bírjuk tovább az ínycsiklandó látványt), egyszerűen fogyasszuk el!
Szükséges kellékek:
- 1 db szép formájú befőttesüveg kupakkal
- akácméz
- olajos magvak (pl. dió, mogyoró, mandula, kesudió, stb.)
- aszalt gyümölcsök (pl. mazsola, szilva, sárgabarack, stb.)
- 1 db egyszínű szalvéta
- 1 szál rafia
- Készítsük elő az üveget
Az üveget mossuk el alaposan. A meglevő címkét áztassuk le. A kupakot is mossuk el. Hagyjuk megszáradni.
- Rendezzük el a magokat
Válogassuk ki a magok és az aszalt gyümölcsök legjavát. A kiszedett szép, formás, egész szemeket tegyük
az üvegbe rétegesen egymásra. Tegyünk pl. egy sor mazsolát, rá egy sor diót (ha tudjuk rendezzük el szépen,
az üveg oldala felé fordítva a szemeket), most jöjjön egy sor aszalt szilva, majd egy réteg mandula, stb.
- Töltsük fel mézzel
A magokkal és gyümölccsel telerakott üveget mézcsorgató vagy kiskanál segítségével töltsük fel mézzel.
Ügyeljünk, hogy a mézet lassan csorgassuk. Várjuk meg, míg a levegőbuborékok feljönnek az üveg tetejére,
és pótoljuk a mézet.
- Lezárjuk az üveget
Zárjuk le jól az üveget a kupakkal. Egyszínű szalvétából vágjunk ki egy az üveg tetejének az átmérőjénél kb. 5 cm-rel
nagyobb átmérőjű kört. Tegyük a kupak tetejére és rafiával kössük le.
Tipp!
|
Hagyjuk a magokat érlelődni a mézben néhány hétig.
Önmagában is kitűnő csemege, de fogyaszthatjuk joghurttal elkeverve, vajas kenyérre téve vagy műzlivel
kiegészítve.
|
Szöveg és képek: kw
2006.07
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|