Konyhaweb




Gyümölcsös-magos mézes meglepetés

Gyorsan elkészíthető ajándékötlet, mely garantáltan minden konyha díszévé válik. Ha pedig megunjuk nézni (vagy nem bírjuk tovább az ínycsiklandó látványt), egyszerűen fogyasszuk el!


Szükséges kellékek:

  • 1 db szép formájú befőttesüveg kupakkal
  • akácméz
  • olajos magvak (pl. dió, mogyoró, mandula, kesudió, stb.)
  • aszalt gyümölcsök (pl. mazsola, szilva, sárgabarack, stb.)
  • 1 db egyszínű szalvéta
  • 1 szál rafia



  1. Készítsük elő az üveget

    Az üveget mossuk el alaposan. A meglevő címkét áztassuk le. A kupakot is mossuk el. Hagyjuk megszáradni.


  2. Rendezzük el a magokat

    Válogassuk ki a magok és az aszalt gyümölcsök legjavát. A kiszedett szép, formás, egész szemeket tegyük az üvegbe rétegesen egymásra. Tegyünk pl. egy sor mazsolát, rá egy sor diót (ha tudjuk rendezzük el szépen, az üveg oldala felé fordítva a szemeket), most jöjjön egy sor aszalt szilva, majd egy réteg mandula, stb.


  3. Töltsük fel mézzel

    A magokkal és gyümölccsel telerakott üveget mézcsorgató vagy kiskanál segítségével töltsük fel mézzel. Ügyeljünk, hogy a mézet lassan csorgassuk. Várjuk meg, míg a levegőbuborékok feljönnek az üveg tetejére, és pótoljuk a mézet.


  4. Lezárjuk az üveget

    Zárjuk le jól az üveget a kupakkal. Egyszínű szalvétából vágjunk ki egy az üveg tetejének az átmérőjénél kb. 5 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. Tegyük a kupak tetejére és rafiával kössük le.




Tipp!
 
Hagyjuk a magokat érlelődni a mézben néhány hétig.

Önmagában is kitűnő csemege, de fogyaszthatjuk joghurttal elkeverve, vajas kenyérre téve vagy műzlivel kiegészítve.




Szöveg és képek: kw
2006.07






nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum