Konyhaweb

Kreatív Ötletház
Kenyeres tálca

A kenyér ősidők óta több volt, mint egyszerű táplálék. A kezdetektől fogva szimbolikus jelentést hordozott. Azt tartják, akinek kenyeret és sót ajándékoznak, az sohasem fog éhezni. Ragadjuk meg az alkalmat és ajándékozzunk magunk sütötte kenyeret, melyet mi másra tehetnénk, mint egy saját készítésű tálcára.

Szükséges kellékek:

 • natúr fa tálca
 • dekupázs papír péksüteményes mintával
 • alapozófesték (Allegro – Avario)
 • dekupázs ragasztó
 • akril festék árnyékoláshoz (Allegro – Biscotto)
 • Lumier festék (Metallic rust)
 • művészkés, vagy olló
 • ecset


 1. Alapozás

  Az alapozó festékből kis tálba öntünk, majd lapos ecset segítségével egyenletesen felvisszük a tálca felületére. Ha nem fed a festékünk elég alaposan, akkor száradás után még egy réteggel lekenjük.


 2. A minta kivágása

  Amíg a festék szárad vágjuk ki a papírból a motívumot, amit fel szeretnénk ragasztani. Ehhez használhatunk ollót, vagy művészkést. Ha művészkést használunk mindenképpen rakjunk alá vágóalátétet, hogy megóvjuk az asztal felületét.


 3. A minta felragasztása

  A kivágott mintát kb. 15-20 másodpercre vízbe tesszük, majd kéztörlővel leitatjuk róla a vizet. A tálcát bekenjük dekupázs ragasztóval azokon a területeken, ahol a mintát kívánjuk elhelyezni. Rátesszük a ragasztós felületre a leitatott mintát, kézzel rásimítjuk. Majd a minta tetejét is bekenjük a ragasztóval.

          4. Árnyékolás

  A ragasztó száradását követően a világosabb színű festékből (Biscotto) kis tálba öntünk egy kevéset. Az ecset végét belemártjuk, majd kéztörlőn kidörzsöljük a felesleget.

  Óvatos mozdulatokkal kenjük rá a festéket a tálcára az éleknél és a minták körül. Ehhez a munkához bármilyen használt ecset jó.
  Ismételjük meg a műveletet a Lumier festékkel is.


 5. Lakkozás

  A kész tálca felületét kenjük át ragasztólakkal.

Szöveg és képek: Halmavánszki Szilvia - Kreatív Ötletház
2007. 08

Az itt bemutatott technikához minden alapanyagot megtalál:

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum