Konyhaweb

Diós-mákos bejgli
  • Hozzávalók:

    1/2 kg liszt
    25 dkg vaj vagy margarin
    2 egész tojás
    5 dkg cukor
    2 dkg élesztő
    2 dl tej
    pici só
    30 dkg dióbél
    20 dkg porcukor
    10 dkg finom édes morzsa
    citromhéj
    10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
    30 dkg darált mák
    20 dkg cukor
    3 dl tej
    1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj
    5 dkg dara vagy liszt

  • Elkészítés:

    Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belőle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
    A diótöltelék készítése
    3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
    A máktöltelék készítése
    A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

    tipp!
    Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük.
    Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Értékelje a receptet: (5.0)
Sütemények, édességek
Karácsonyi receptek

A konyhaweb az olvasók által beküldött receptekkel kapcsolatban felmerülő szerzői jogok megsértéséért felelősséget nem vállal.



nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum