Konyhaweb

Dobostorta
  • Hozzávalók:

    A tésztához
    6 tojás
    120 g porcukor
    120 g liszt
    30 g vaj
    a formához vaj és liszt
    A krémhez
    6 tojás
    150 g porcukor
    100 g reszelt csokoládé ( vagy 200 g porcukor és 30 g kakaó)
    2 zacskó (20 g) vaníliás cukor
    200 g vaj vagy margarin
    A mázhoz
    150 g kristálycukor
    1-2 csepp ecet
    A díszítéshez
    4 dl tejszín

  • Elkészítés:

    A tésztához a tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként, felváltva, hozzáadjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét, végül az olvasztott, langyosra hűtött vajat.
    Egy kerek, megvajazott, lisztezett tortaforma tetejét vékonyan megkenjük a masszával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fok kb.) világosra sütjük. A piskótalapot két hosszú pengéjű késsel a deszkára csúsztatjuk, a forma tetejét újravajazzuk - lisztezzük - kenjük - sütjük, amíg a massza el nem fogy (kb.5-7 lap lesz belőle). A lapokat hagyjuk egészen kihűlni, a legszebbet fedőlapnak félretesszük.
    A krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, gőz fölött besűrítjük, kihűtjük, habosra keverjük a vajjal és a vaníliás cukorral. Megkenjük vele a lapokat, egymásra illesztjük, bevonjuk a krémmel a torta oldalát is.
    A mázhoz a cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett legszebb lapra simítjuk, (gyorsan kell dolgozni, mivel hamar dermed!), meleg késsel azonnal megjelöljük a leendő szeletek helyét.
    Tálaláskor (ez a művészet) a tejszínt kemény habbá verjük, rózsákat, girlandokat nyomunk belőle a torta tetejére.
    Forró vízben felmelegített, vajjal átkent késsel felvágjuk a karamelles fedőlapot és egyenként kissé részútosen a tejszínhab-alapra állítjuk.
    ha a felső lapot nem pirított cukorral készítjük, hanem csokoládékrémmel vonjuk be, és még megszórjuk reszelt csokoládéval akkor ha tetszik, ha nem Stefánia tortát kaptunk.

a receptet küldte: Pálfi Tiborné

Értékelje a receptet: (5.0)
Sütemények, édességek

A konyhaweb az olvasók által beküldött receptekkel kapcsolatban felmerülő szerzői jogok megsértéséért felelősséget nem vállal.



nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum