Konyhaweb

Alma pie vagy pite
  • Hozzávalók:

    25 dkg zsír vagy sütő margarin
    33 dkg liszt
    1 tojás
    1 tojássárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére)
    ˝ teáskanál só
    3 evőkanál cukor
    50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg víz
    1 evőkanál ecet

    1 vagy 1 ˝ kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve
    2 ek kukoricaliszt (corn starch) vagy búzaliszt
    125 ml cukor
    Ľ teáskanál só
    1 ˝ - 1 teáskanál fahéj
    Ľ teáskanál szerecsendió
    Ľ teáskanál gyömbér
    1 cirom leve + reszelt héja (savanyú almába csak a fele)
    2 evőkanál olvasztott vaj v. margarin

  • Elkészítés:

    A lisztet a zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban összevegyítjük, hogy úgy nézzen ki, mint az apró kis tarhonyás liszt.
    A folyadékokat is összevegyítjük előre egy kis külön edénybe.
    Az elektromos keverővel egy pár mozdulattal ezeket összekeverjük. Most kézzel keverjük meg a tésztát, de nem gyúrjuk! 2 db zsírpapír közé helyezzük a fele tészta mennyiséget, és így a 2 papír között nyújtjuk ki. Belehelyezzük a sütőedénybe és kinyújtjuk a másik lapot is a forma méretére.
    A tésztákat a hűtőbe vagy a fagyaszóba tesszük és megvárjuk, hogy kifagyjon. Ez azért fontos, mert ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós.
    Közben összekeverjük a gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel.
    A sütőt 180°-ra előmelegítjük.
    Kivesszük a tésztákat a hűtőből és beleöntjük a gyümölcskeveréket. Rácsöpögtetjük az olvasztott vajat, és betakarjuk az előre kinyújtott tésztával.
    Tésztából készíthetünk dekorációt a tetejére, de ez el is maradhat. A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét. Durva cukorral enyhén megszórjuk.
    A sütőbe helyezve kb. 45 - 50 perc alatt gyönyörű aranysárgára sütjük.

    tipp!
    Az alma mennyisége attól függ, hogy mennyi fér az edénybe (tepsibe), mert jól tele kell tölteni gyümölccsel. Én úgy szoktam próbát tenni, hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt és ha nem tölti ki eléggé, még több almát pucolok hozzá.
    A tészta minősége azon múlik, hogy a leírt utasításokat mennyire pontosan tartjuk be.
    A tészta tetejére cukor helyett cukros diót is szórhatunk.
    A sütőedény mérete: nagy kerek pie sütő vagy vastag öntött vas serpenyő 22 –25 cm Ř.
a receptet küldte: Elizabeth

Értékelje a receptet: (0.0)
Sütemények, édességek

A konyhaweb az olvasók által beküldött receptekkel kapcsolatban felmerülő szerzői jogok megsértéséért felelősséget nem vállal.



nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum